sâmbătă, 19 decembrie 2009

Ce este patria ? (1)

      Am dat o cautare pe Google dupa « ce este patria » si am gasit 21 de pagini. Majoritatea rezultatelor se refera la un banc cu Bula. Daca paginile românesti asta arata, hai sa spunem si noi bancul, poate vom intelege ceva din el.
      Cica Vasile, colegul lui Bula, este intrebat « Ce este patria ? ». Acesta raspunde : « patria este mama mea ». Invatatorul il intreaba apoi si pe Bula : « ce este patria, Bula ? » - intrebare la care Bula raspunde : « patria este mama lui Vasile ».
      Rezultatul acestei cautari are mai multe semnificatii.
      Prima pe care o vedem, una care ma infricoseaza, este faptul ca notiunea de patrie este aruncata intr-un fel de haz-de-necaz de parca ea contine o primejdie viitoare sau o nenorocire deja intimplata.
      A doua semnificatie este ca in scoala romaneasca – si putem extrapola asta la intregul proces educational – noi invatam despre patrie intr-un mod mecanic, ca despre o notiune pe care sintem obligati sa o memoram si despre care putem sa discutam sau la care putem sa ne gindim la un moment dat fara sa fim in stare sa decantam decit ceea ce auzim : o propozitie simpla, aproape luata din dictionar. Totusi, exista o sansa : faptul ca aceasta notiune este poanta unui banc poate arãta si ca, undeva in subconstient, noi stim ca ne aflam in fata unei explicatii mai complicate.
      Alta semnificatie este ca refuzam sa reflectam la acest subiect si de fiecare data cind dintr-un motiv sau altul trebuie sa o facem, efortul nostru intelectual este aproape nul si, simplificindu-ne existenta, aruncam aceasta povara perpetuind o definitie superficiala.
      Ultima semnificatie, care ma infricoseaza chiar mai mult decit prima, este ca printre noi se afla smecheri – care sint chiar populari – care se debaraseaza de aceasta problema – lasind-o in seama « prostilor ». Ei nu au treaba cu patria, nu au nicio patrie dar au alte treburi.

3 comentarii:

  1. inceput frumos... iti urez drum bun pe drumul asta!

    RăspundețiȘtergere
  2. a propos de patrie, Tudor Vladimirescu o fi avut multe pacate (incepand cu acela ca era mai degraba un mercenar eterist, decat patriotul sincer prezentat in manualele de istorie), dar a reusit o definitie interesanta:

    ”Patria este norodul, iară nu tagma jefuitorilor!”

    fiind vorba de romani, asta nu e neaparat de bine; pentru ca se stie, orice popor are conducatorii pe care si-i merita...

    RăspundețiȘtergere
  3. foarte frumos....imi place...mai scrie caci scrii bine.
    Felicitari si la mai multe!

    RăspundețiȘtergere